Vad står Sverigedemokraterna för?

Sverigedemokraternas symbolSverigedemokraterna är ett nationalistiskt parti som beskriver sig själva som socialkonservativa.

Hitta på sidan

Om partiet

Sverigedemokraternas grundades 1988 av personer i den högerextrema miljön. Partiet förkortas SD. Partiet leds av en partiledare som sedan 2005 är Jimmie Åkesson. De senaste tre valen till riksdagen har partiet fått 17,5 % (2018), 12,9 % (2014) och 5,7 % (2010) av rösterna. På EU-nivå ingår Sverigedemokraterna i Europeiska konservativa och reformister (ECR).

Partiets ideologi

Sverigedemokraternas ideologi är en blandning av nationalkonservatism, socialkonservatism, nationalism och euroskepticism enligt Wikipedia. Så här beskriver partiet själva sin ideologi:

”Sverigedemokraterna är ett socialkonservativt parti med nationalistisk grundsyn, som betraktar värdekonservatism och upprätthållandet av en solidarisk välfärdsmodell som de viktigaste verktygen i byggandet av det goda samhället.”
– Sverigedemokraternas principprogram

Partiets ståndpunkter

Expertbedömning av partiets politik:

Liknande partier

Moderaterna

Experter bedömer att Sverigedemokraternas politik är mycket lik Moderaternas politik, speciellt när det gäller sociala frågor som säkerhet och rättigheter.
Läs mer om Moderaterna

Kristdemokraterna

Experter bedömer att Sverigedemokraternas politik är mycket lik Kristdemokraternas politik, speciellt när det gäller sociala frågor som säkerhet och rättigheter.
Läs mer om Kristdemokraterna

Liberalerna

Experter bedömer att Sverigedemokraternas politik är lite lik Liberalernas politik, speciellt när det gäller ekonomiska frågor som skatt och välfärd.
Läs mer om Liberalerna