Vad står Moderaterna för?

Moderaternas symbolModeraterna är ett liberalkonservativt och marknadsliberalt parti som tycker att frihet är det viktigaste värdet.

Hitta på sidan

Om partiet

Moderaterna grundades 1904 som ett intresseparti för Sveriges arbetsgivare. Partiet förkortas M och heter officiellt Moderata samlingspartiet. Partiet leds av en partiledare som sedan 2017 är Ulf Kristersson. De senaste tre valen till riksdagen har partiet fått 19,8 % (2018), 23,3 % (2014) och 30,1 % (2010) av rösterna. På EU-nivå ingår Moderaterna i Europeiska folkpartiet (EPP).

Partiets ideologi

Moderaternas ideologi är en blandning av liberalkonservatism och marknadsliberalism enligt Wikipedia. Så här beskriver partiet själva sin ideologi:

”Människan besitter en inre förmåga att utvecklas och bara genom frihet kan denna förmåga komma till sin rätt. Därför är frihet vårt viktigaste värde. Med friheten kommer rätten att få vara sig själv, ansvaret för sina egna val och kravet att respektera andra människors sätt att vara. /…/ När vi tar oss an samhällsproblem och strävar efter en bättre framtid gör vi det som en del av en lång idétradition inspirerad av liberalism och konservatism.”
– Moderaternas idéprogram

Partiets ståndpunkter

Expertbedömning av partiets politik:

Liknande partier

Kristdemokraterna

Experter bedömer att Moderaternas politik är mycket lik Kristdemokraternas politik i både ekonomiska och sociala frågor.
Läs mer om Kristdemokraterna

Sverigedemokraterna

Experter bedömer att Moderaternas politik är mycket lik Sverigedemokraternas politik, speciellt när det gäller sociala frågor som säkerhet och rättigheter.
Läs mer om Sverigedemokraterna

Liberalerna

Experter bedömer att Moderaternas politik är lite lik Liberalernas politik, speciellt när det gäller ekonomiska frågor som skatt och välfärd.
Läs mer om Liberalerna