Vad står Miljöpartiet för?

Miljöpartiets symbolMiljöpartiet är ett ekologiskt och feministiskt parti som beskriver sig själva som del av en global grön rörelse.

Hitta på sidan

Om partiet

Miljöpartiet grundades 1981 ur freds- och miljörörelsen. Partiet förkortas MP och heter officiellt Miljöpartiet de gröna. Partiet leds av två språkrör som just nu är Per Bolund (sedan 2019) och Märta Stenvi (sedan 2021). De senaste tre valen till riksdagen har partiet fått 4,4 % (2018), 6,9 % (2014) och 7,3 % (2010) av rösterna. På EU-nivå ingår Miljöpartiet i Europeiska gröna partiet.

Partiets ideologi

Miljöpartiets ideologi är en blandning av grön ideologi, ekologism och feminism enligt Wikipedia. Så här beskriver partiet själva sin ideologi:

”Miljöpartiet de gröna är en del av en global grön rörelse som strävar efter en värld där alla kan leva goda liv utan att försämra förutsättningarna för kommande generationer. Vi vill föra en politik där vi lever inom naturens ramar, med insikt om vårt djupa beroende av varandra. Vi vill vara en röst för dem som inte kan göra sina röster hörda.”
– Miljöpartiets partiprogram

Partiets ståndpunkter

Expertbedömning av partiets politik:

Liknande partier

Vänsterpartiet

Experter bedömer att Miljöpartiets politik är ganska lik Vänsterpartiets politik i både ekonomiska och sociala frågor.
Läs mer om Vänsterpartiet

Centerpartiet

Experter bedömer att Miljöpartiets politik är lite lik Centerpartiets politik, speciellt när det gäller sociala frågor som säkerhet och rättigheter.
Läs mer om Centerpartiet

Socialdemokraterna

Experter bedömer att Miljöpartiets politik är lite lik Socialdemokraternas politik, speciellt när det gäller ekonomiska frågor som skatt och välfärd.
Läs mer om Socialdemokraterna