Vad står Liberalerna för?

Liberalernas symbolLiberalerna är socialliberalt parti som beskriver sig själva som Sveriges liberala parti.

Hitta på sidan

Om partiet

Liberalerna grundades 1934 genom en sammanslagning av två borgerliga partier. Partiet förkortas L. Tidigare hette partiet Folkpartiet (FP). Partiet leds av en partiledare som sedan 2019 är Nyamko Sabuni. De senaste tre valen till riksdagen har partiet fått 5,5 % (2018), 5,4 % (2014) och 7,1 % (2010) av rösterna. På EU-nivå ingår Liberalerna i Alliansen liberaler och demokrater för Europa (ALDE).

Partiets ideologi

Liberalernas ideologi är en blandning av socialliberalism, liberalfeminism och pro-europeisk enligt Wikipedia. Så här beskriver partiet själva sin ideologi:

”Vi är Sveriges liberala parti. Vårt uppdrag är att utifrån liberala idéer ta strid för varje människas frihet att forma sitt eget liv. /…/ Den enskilda människan är liberalismens utgångspunkt. Målet är hennes frihet och livschanser. Varje människa är unik och ska oavsett bakgrund, begåvning eller styrka få många möjligheter att utvecklas.”
– Liberalernas partiprogram

Partiets ståndpunkter

Expertbedömning av partiets politik:

Liknande partier

Socialdemokraterna

Experter bedömer att Liberalernas politik är mycket lik Socialdemokraternas politik, speciellt när det gäller sociala frågor som säkerhet och rättigheter.
Läs mer om Socialdemokraterna

Centerpartiet

Experter bedömer att Liberalernas politik är ganska lik Centerpartiets politik, speciellt när det gäller ekonomiska frågor som skatt och välfärd.
Läs mer om Centerpartiet

Kristdemokraterna

Experter bedömer att Liberalernas politik är lite lik Kristdemokraternas politik, speciellt när det gäller ekonomiska frågor som skatt och välfärd.
Läs mer om Kristdemokraterna