Vad står Centerpartiet för?

Centerpartiets symbolCenterpartiet är ett marknadsliberalt och progressivt parti som beskriver sig själva som jordnära och frihetliga.

Hitta på sidan

Om partiet

Centerpartiet grundades 1913 som ett bondeparti. Partiet förkortas C och kallas även Centern. Partiet leds av en partiledare som sedan 2011 är Annie Lööf. De senaste tre valen till riksdagen har partiet fått 8,6 % (2018), 6,1 % (2014) och 6,6 % (2010) av rösterna. På EU-nivå ingår Centerpartiet i Alliansen liberaler och demokrater för Europa (ALDE).

Partiets ideologi

Centerpartiets ideologi är en blandning av liberalism, socialliberalism, grön ideologi, decentralism och liberalfeminism enligt Wikipedia. Så här beskriver partiet själva sin ideologi:

”Centerpartiets liberalism är social, decentralistisk och grön. Den är jordnära och frihetlig. Den bygger på rättvisa och hållbarhet. Den ser samhället som större än bara staten, som en gemenskap där alla behövs. När många får vara med och ta ansvar för tryggheten och solidariteten byggs en välfärd som är mycket starkare än vad staten ensam förmår.”
– Centerpartiets idéprogram

Partiets ståndpunkter

Expertbedömning av partiets politik:

Liknande partier

Socialdemokraterna

Experter bedömer att Centerpartiets politik är ganska lik Socialdemokraternas politik, speciellt när det gäller sociala frågor som säkerhet och rättigheter.
Läs mer om Socialdemokraterna

Liberalerna

Experter bedömer att Centerpartiets politik är ganska lik Liberalernas politik, speciellt när det gäller ekonomiska frågor som skatt och välfärd.
Läs mer om Liberalerna

Miljöpartiet

Experter bedömer att Centerpartiets politik är lite lik Miljöpartiets politik, speciellt när det gäller sociala frågor som säkerhet och rättigheter.
Läs mer om Miljöpartiet